ÇOCUK KARDİYOLOJİ

Çocuk Kalp Hastalıkları, Ekokardiyografi (EKO), Elektrokardiyografi (EKG), Ritim Holter, Event Recorder

FETAL EKOKARDİYOGRAFİ

Gebelikte bebeğin kalp anomalileri açısından değerlendirilmesini sağlayan bir ultrasonografik görüntüleme yöntemi

PROF. DR. MUSTAFA KÖSECİK

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunuyum. Mezunu olduğum fakültede Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi‘ nde ise Çocuk Kardiyolojisi alanında uzmanlık eğitimi aldım.

2005 yılında “Doçent”, 2013 yılında ise “Profesör” oldum.

Çocuk Kalp Hastalıklarının Tanı, Takip ve Tedavisi

Genellikle rutin kontrol veya herhangi bir yakınması nedeniyle gittikleri doktor tarafından kalp hastalığı olabileceğinden şüphe edilen hastalar bize geldiğinde öncelikle detaylı öyküsü alınmakta, sonrasında dikkatli fizik muayenesi ve gereken tetkikleri yapılarak kesin tanıya çalışmaktayız. Tedavi amacıyla her hangi bir müdahale yapılması gerekmeyen hastalarımızı belirli aralıklarla takip etmekteyiz. Damardan girişim (kapalı, invazif) veya ameliyat yapılarak tedavi edilmesi gereken hastalarımızı çocuk kalp cerrahisi uzmanı ile birlikte değerlendirerek tedavisini planlamaktayız.

Kardiyolojik Muayene

Fizik Muayene ilk basamak temel tanı yöntemidir. Detaylı öyküsü alındıktan sonra yapılır.

Elektrokardiyografi

Kalbin anlık ritm kaydı, kalp atışlarının elektriksel aktivitesini ölçen ve sık kullanılan temel bir tanı yöntemidir.

Ekokardiyografi

Ses dalgalarını kullanarak kalbimizin canlı görüntülerini elde etmemizi sağlayan bir test. Kalbin anatomik yapısı ve fonksiyonu hakkında detaylı bilgi sağlanabilir. Dolayısıyla doğuştan veya infeksiyon gibi nedenlere bağlı sonradan gelişen kalp hastalıklarının tanısında kullanılan en önemli ve temel bir tetkik yöntemidir.

Ritm Holter

Kalp ritminin üç kanaldan en az 24 saat süre ile kaydedilmesi işlemidir. Hastanın uzun bir zaman periyodu içindeki kalp ritim değişiklerini ve gün içerisinde çeşitli fiziksel ve psikolojik değişkenlerin ritm üzerindeki etkisini izlememizi sağlaması en önemli avantajıdır. Genellikle aralıklı ve sık tekrarlı (haftada 1-2 kez) şüpheli patolojik ritm varlığında tercih edilir.

Event Recorder

Genellikle aralıklı ve seyrek tekrarlı (ayda 1-2 kez) şüpheli patolojik ritm varlığında tercih edilir. Cihaz hastada 2-4 hafta süreli kalır, semptom hissedildiği anda cihazın düğmesine basılarak ritm kayıt edilir.

Implantable loop recorder

Takılabilir kalp monitörü; bayılma, nöbet, tekrarlayan çarpıntı, baş dönmesi veya göz kararması gibi semptomlar yaşayan, ancak 24 saat veya 30 günlük harici bir monitör tarafından yakalanacak kadar sık ​​olmayan hastalar için önerilir.

Tansiyon Holter

Hastaya bir alet bağlanarak belirli bir süre ve aralıklarla kan basıncının ölçülmesidir. Günlük aktiviteler ve uyku sırasındaki kan basıncı hakkında bilgi edinebilmeyi sağlar. Hedef organ hasarının olmadığı beyaz önlük hipertansiyonun değerlendirilmesi açısından önemlidir.

Efor testi

Kalbin stres veya egzersize verdiği tepkiyi ölçer. Altı yaş üstü çocuklarda tercih edilen bisiklet efor testinde, direnç periyodik olarak artırılırken sabit bir hızda pedal çevrilir, hedef kalp atış hızına ulaşana veya yorgunluk, nefes darlığı, göğüs ağrısı, düzensiz kalp ritimleri vs. ortaya çıkana kadar egzersize devam edilir.

Kardiyak BT Anjio

Kalbin, koroner arterlerin ve göğsün büyük damarlarının yapısını ve işlevini değerlendirmek için kullanılan bir incelemedir.

Kardiyak MRI

Kalbin ayrıntılı görüntülerini oluşturmak için manyetik teknoloji kullanan bir görüntüleme yöntemidir. Hareket eden kalp ve damarların yüksek çözünürlüklü görüntüleri elde edilerek kalbin yapısal ve fonksiyonel durumu değerlendirilir.

Anjio - kateterizasyon

Genellikle girişimsel, bazen tanısal amaçlı yapılan bir işlemdir. Çocuğunuzun bir kalp problemini teşhis etmek veya var olan bir problemi düzeltmek için kalp kateterizasyonuna ihtiyacı olabilir.

Çocuklarda Kalp Hastalıkları

Blog

Dünya Çocuk Hakları Günü

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi 20 Kasım 1989 tarihinde kabul edildi. Bugünün önemine atfen 20 Kasım, Dünya Çocuk Hakları Günü...

Devamı

ÇOCUKLARIMIZIN SAĞLIĞI

ÇOCUKLARIMIZIN SAĞLIĞI İÇİN SADECE MADDİ DEĞİL MANEVİ YATIRIMDA YAPMALIYIZ:  Çocukluk çağında yaşanan travmalar, stres ve depresyon 60 yaşından önce 2...

Devamı

Dünya Kalp Günü

Çocukluktan erişkinliğe, bir ömür boyu sağlıklı yaşamak, öncelikle kalp ve damar hastalıklarından korunabilmekle mümkündür. Bunun sağlanması için de başta aldığımız...

Devamı

Kalbimiz Nasıl Çalışır?

Hayatın ve canlılığımızın kaynağı olan kalbimiz, vücudun gelişimi esnasında anne karnında harekete geçen ilk organdır. Fetüsün kalbi altıncı haftadan itibaren...

Devamı